Megelevenedő képzelet - mini-interjú Szimonidesz Hajnival

Viharszárnyakon közeledik az idő, mikor a Minka és a felhőfoltozók végre a nyomdába, aztán pedig a polcokra kerülhet. Ebből az apropóból megkértem Hajnit, a mesekönyv illusztrátorát, hogy válaszoljon néhány kérdésemre, ő pedig nagy-nagy örömömre eleget tett a kérésnek. Íme:

Először is szeretném elmondani, hogy úgy érzem, csodálatos munkát végeztél a rajzokkal, és nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy Te készítetted őket. Számomra az általad megalkotott képi világ tökéletesen illeszkedik a történethez. Esetleg tudnál mesélni róla, milyen technikával dolgoztál, és miért éppen azzal?
Köszönöm, ez nagy elismerés, ha neked tetszik.
Mindig izgulok az írók miatt, vajon boldogok lesznek-e  vagy csalódottak?
Gouache festékkel dolgozom. Ez egy vízfesték, az akvarell és a tempera között félúton. Azért festek ezzel, mert én sok lehetőséget látok benne, és ebben van a legnagyobb rutinom, de ez korántsem azt jelenti, hogy nagyon jól ismerem már a határait. Ennek ellenére ez a legnehezebb technika, mert nem kiszámítható, mondhatni öntörvényű anyag,  mivel nem biztos, hogy az lesz, amit szeretnék. Javítani sem lehet, ha elrontottam, újra kell festeni, emellett időigényes is, mégis, ebben jól ki tudok teljesedni. Terveimben van más módon kifejezni magam,  mivel néha úgy érzem a szöveg kívánná ezt, de még úgy tűnik nem jött el az ideje.

Általában hogyan döntöd el, melyik történetet illusztrálnád szívesen? Akadt már olyan, amivel kapcsolatban úgy érezted, nem illeszkedne a világodhoz, vagy esetleg bármelyik történethez megtalálod a megfelelő eszközöket?
Egy kiadóval úgy kezdődik a közös munka, hogy ők megkeresnek egy konkrét szöveggel, amihez olyan illusztrátort keresnek, akinek a stílusával el tudják képzelni az adott történetet. Ezek után elolvasom és eldöntöm tényleg szeretném-e megrajzolni vagy annyira nem tetszik, hogy nem tudok azonosulni vele és visszautasítom. Nem hiszem, hogy jó dolog bármilyen történethez idomulni, persze lehet, de olyan ez, mint a cipő. Ha rád öntötték, jól fogod érezni magad benne, ha nem akkor, szorít és nyom. Csak akkor lesz a végeredmény kerek, ha illeszkedik a szöveg és a rajzoló lelke egymáshoz.

Van kedvenc mesekönyved? Akár az általad illusztráltak, akár mások munkái közül. És ehhez kapcsolódóan felmerül a kérdés, van-e olyan illusztrátor, akinek kifejezetten tetszik a stílusa?
Egyetlen nincs, de sok-sok mesekönyvet szeretek. Sajátjaimban pedig mindig találok hibát, ezért utána ezek mindig zavarnak. Két illusztrátor neve ragyog ki:  Miroslav Cipár és Rebecca Dautremer. Persze még száz, de ők az ikon.

A Minka és a felhőfoltozóknál én különösen szeretem azokat a képeket, amelyeken Minka és Szélvész együtt szerepelnek, de nagy kedvencem még a boszorkányról készült rajz is. Neked kit/mit volt a legkönnyebb, és kit/mit a legnehezebb elképzelned?
Nem volt nehéz elképzelnem őket. Az én kedvenceim azok a rajzok lettek, amikor repülnek, vagy a felhőkön csücsülnek. Minden, ami felhő… én is szeretnék ott csücsülni.

Idén hol találkozhatunk még a munkáiddal? Várható karácsonyig további, általad illusztrált mesekönyv?
Igen. Az idei karácsonyra három karácsonyi témájú könyvem is megjelent a napokban. A Holnap kiadó gondozásában Tarbay Ede fordításában,  az ismert angol mondóka a Twelve Days of Christmas, Karácsonyi mondóka címmel, kicsiknek ajánlom, mivel ez egy leporello.
Egy igazi klasszikus Charles Dickens, Karácsonyi ének című könyve, László Noémi átdolgozásában, sok-sok rajzzal. Kisiskolás korosztálynak ajánlható. 
A Kolibri Kiadó jóvoltából pedig egy olyan  mesekönyv is napvilágot látott, amely CD-t is tartalmaz, mégpedig  Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar gyönyörű karácsonyi dalait és hangjátékot, és persze Boldizsár Ildikó csodálatos meséjét.
Farkasházi Réka és a Tintanyúl mindezt egy karácsonyi koncert keretében is népszerűsíti, melynek célja a Kórház Suli program támogatása.  A koncert december 10-én lesz a MOM Kulturális Központban.  www.http://anyakanyar.hu/koncertjegy/
Az új dalokba is bele lehet hallgatni: https://www.youtube.com/watch?v=wv8EOhjiTLk
E mellett pedig  a Könyvmolyképző Kiadónak rajzoltam kettő mesét,  ezek is reményeim szerint karácsony előtt megjelennek,  egyik, amiről most beszélünk,  a Minka és a felhőfoltozók, a másik Lovranits Júlia Villő tollából A tündérkapu titka című mesekönyv lesz.

Nagyon köszönöm a válaszaidat, és remélem, mielőbb útjukra indíthatjuk Minkát és az újdonsült barátait, akik meg sem állnak majd, amíg el nem jutnak az olvasók szívéig.

Hajni munkáiból további ízelítőt itt, itt és itt kaphattok. Kukkantsatok be hozzá, érdemes!

Megjegyzések